saavutettavuus

Saavutettavuus tulee

Suomi on hyväksynyt ja saattanut voimaan EU:n saavutettavuusdirektiivin. Verkkopalveluissa "saavutettavuus" tuottaa arvokasta kehitystä käytäntöihin. Tavoite on, että kaikki ihmiset voivat käyttää palveluita mahdollisimman laajasti ja ennen kaikkea ilman erikoissuunnittelua tai mukautuksia.

Tämä YK:n yleissopimuksessa määritelty erityisryhmien huomioiminen on laaja kokonaisuus, jossa saavutettavuudella viitataan nimenomaisesti informaatiotekniikkaan, kuten tapaan tehdä sähköisiä julkaisuja, palveluita ja sovelluksia. Asian merkitystä kuvaa esimerkiksi se, että Suomessa eri tavoin näkövammaisia on suurin piirtein yhden Mikkelin tai Kotkan kaupungin verran.

Timehouse on ollut mukana tukemassa saavutettavuutta jo kohta kolmekymmentä vuotta. Ensimmäinen puhesyntetisaattorimme Mikropuhe julkaistiin 1991. Nyt olemme menossa versiossa 5.1. Edelleen Mikropuhe vastaa uskollisten käyttäjien mielestä parhaiten saavutettavuusvaatimuksiin. Sen tuottaman artikulaation erityinen rakenne ja kyky puhua selkeästi sekä hyvin nopeasti mahdollistavat selailevan lukemisen harjaantuneelle käyttäjälle.

Hei, kuka puhuu?

Ruudunlukuohjelma toimii puhesyntetisaattorin, pistenäytön, ruudunsuurennuksen tai näiden yhdistelmien kanssa. Näkövammaiset hyötyvät ruudunlukuohjelmasta siten, että ohjelma muuntaa näytöllä olevan tekstin tai muun tiedon pistekirjoitukseksi, puheeksi tai suurennokseksi.

Jotta se tähän kaikkeen kykenisi, on esimerkiksi internet-sivuilla olevilla jokaisella elementeillä oltava kuvaus, joka välitetään käyttäjälle vaikkapa puheena. Tekstin rakenteen tulee olla johdonmukainen ja toiminnallisuuksien toimia näppäimistöltä. Sarkainta käytetään siirtymisessä elementistä toiseen, esimerkiksi linkistä linkkiin ja listat toimivat nuolinäppäimin ylös ja alas.

Ohjeistus hyvään saavutettavuuteen on selkeää eikä sen toteutus ole vaikeaa, mutta edellyttää suunnittelijalta harjaantumista ja tarkkuutta. Direktiivi säätää julkisen hallinnon palvelujen minimitason, mutta suosittelemme sen yleistä soveltamista myös yksityisillä palvelualoilla. Se on kaupallisessakin mielessä yhden merkittävän kuluttajaryhmän huomioimista ja osa hyvää yrityskansalaisuutta.

Info

Ajankohtaista tietoa, laaja lista tärkeitä linkkejä sekä hyvä täydennys saavutettavien verkkosivujen suunnitteluun löytyy Näkövammaisten keskusliiton sivuilta tästä osoitteesta:
https://www.nkl.fi/fi/etusivu/saavutettavuus-esteettomyys/saavutettavuus-verkossa-ja-mobiililaitteissa/tarkistuslista-verkkosivujen-tekijoille

Jakaminen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Julkaise suoraan Wordista

Timehouse on julkaissut laajennuksen maailman yleisimpään tekstinkäsittelyohjelmaan. Plugin mahdollistaa internet-sisältöjen tuottamisen ja päivityksen suoraan Microsoft Wordista.

Lue lisää »

Ellibs ja Timehouse aloittavat älykirjayhteistyön

Timehousen älykirjat ovat jatkossa osa Ellibsin tarjontaa. Ellibs on sähköisten kirjojen myyntiin, markkinointiin ja teknologiaan erikoistunut yritys ja Timehousen teknologioilla valikoimaan saadaan myös eri tavoin rikastettuja älykirjoja. Ellibs Oy on osa Lingsoft-konsernia.

Lue lisää »