Sähköinen kirja pelastaa kulttuuriperintöä

Runeberg-projektissa moni suomalainen kirjallinen aarre on pelastettu vapaaehtoisvoimin sähköiseen muotoon. Sen taustalla on maailmanlaajuinen hanke, Gutenberg-projekti.

Painettu kirja tuhoutuu ajan myötä. Happamoituminen, home ja sidosten mekaaniset vauriot hajottavat kirjat ennemmin tai myöhemmin. Kirjoilla ei ole tyypillistä homelajia, vaan sivuille saattaa iskeä mikä sieni hyvänsä.

Vanhimpien paperitehtaiden voimanlähteenä oli vesi ja raaka-aineena lumput. Lumppupaperi on kestänyt aikaa paremmin kuin varhainen puusta valmistettu paperi. Paperitehtaan tamppimyllyllä lumput jauhettiin pieniksi kuiduiksi. Lumppumassasta tehtiin käsin paperiarkkeja ja paperi oli kallista.

Turun yliopiston kirjasto on maamme yliopistokirjastoista vanhimpia. Sen kokoelmissa on vanhaa suomalaista aineistoa 1500-luvulta lähtien. Joistakin kirjoista on jäljellä yksi tai muutama kappale. Siksi aineiston säilyvyyden turvaaminen on kansallisesti tärkeä tehtävä.

Gutenberg-projekti

Arvokirjakokoelmilla on sisällöllistä ja esineellistä arvoa, jota digitointi käyttökopioiksi ei voi korvata. Mutta tehdään, mitä voidaan, jotta tuho ei olisi lopullinen.

Gutenberg-projekti on vuonna 1971 käynnistetty sähköisten kirjojen projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi tuhansia teoksia Internetissä. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta projektissa on myös jonkin verran tekijänoikeuksien suojaamia teoksia, joiden kirjoittajilta on saatu siihen lupa. Projekti on nimetty kirjapainotekniikan uranuurtajan Johannes Gutenbergin mukaan.

Gutenberg-projektin kirjoja tuotetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Merkittävän osan kirjoista tuottaa Distributed Proofreaders -projekti, jossa käyttäjät pystyvät oikolukemaan sekä kuvina skannattuja että tekstiksi tunnistettuja kirjoja sivu kerrallaan. Koska kuka tahansa voi tuottaa kirjallisuutta Gutenberg-projektiin, kaikkien teosten laatu ei välttämättä ole ammattimaisella tasolla, vaikka teosten laatua tarkkaillaankin ja virheitä korjataan.

Runeberg-projekti (ruots. Projekt Runeberg) on hanke, joka julkaisee pohjoismaisen kulttuurin kannalta tärkeiden, vapaasti saatavilla olevien kirjojen elektronisia versioita Internetissä. Hanke sai alkunsa vuonna 1992 pohjoismaisilla kielillä kirjoitettujen kirjojen arkistoinnilla. Hankkeessa on julkaistu muun muassa nuotteja ja pohjoismaisten kirjoittajien latinankielisiä teoksia. Projekti on ottanut mallia Gutenberg-projektista, ja se toimii Linköpingin yliopistossa. Se on nimetty suomenruotsalaisen kirjailijan Johan Ludvig Runebergin mukaan. (kuvassa)

Gutenberg-projektin suomenkieliset kirjat:

http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi
https://fi.wikisource.org/wiki/Project_Gutenbergin_suomenkieliset_kirjat

Jakaminen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Ohjelmistokehittäjä

Etsimme kokenutta C++ -koodaria erilaisiin projekteihin. Ohjelmointikielet ja teknologiat, joiden osaamisesta on hyötyä: C++, C#, SQL, Javascript, XSLT, XML, CSS, .NET sekä CAD/BIM-ohjelmistot.

Lue lisää »

Kommentoi.com -palvelu Timehousen omistukseen

Timehouse Oy on 1.1.2020 solmitulla liiketoimintakaupalla ostanut Kommentoi.com -palvelun.
Kommentoi.com on dokumenttien kommentointi­prosessia tehostava web-palvelu, jolla tuhansia käyttäjiä yli 15 maassa. Suomessa palvelua hyödyntävät mm. kaupan alan keskus- ja tukkuliikkeet, mainos- ja viestintätoimistot sekä kustannusalan yritykset ja palvelun kautta kulkee vuosittain yli 300000 sivua erilaista markkinointi- ja viestintämateriaalia. Kaupan jälkeen Timehousen liikevaihto nousee 1,2 miljoonaan euroon ja työllistämme 14 henkilöä.

Lue lisää »
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Vieritä ylös