Timehouse saa vahvistusta puutekniikan insinööri Mikko Kyläkoskesta, jolla on vankka kokemus hirsirakennusten suunnittelusta ja suunnitteluohjelmistojen kehittämisestä. Mikko on työskennellyt teknologia-alan lisäksi arkkitehtitoimistoissa ja rakennusliikkeissä tietomallintamisen parissa.
Kuka on Mikko Kyläkoski?
Maaseudulla hirsi ja puurakennusten keskellä kasvaneena, Mikolle hirsi on aina tuntunut luontevimmalta rakennusmateriaalilta. Häntä kiehtovat hirsirakennusten selkeät rakenteet ja suunnittelutyön ongelmanratkaisuluonne.
Vaativat suunnittelukohteet innostavat häntä kehittämään myös ohjelmistoja, joilla suunnitelmat voidaan toteutetaan ja jotka vastaavat alan muuttuviin tarpeisiin.
Myös puurakentamisen ekologisuus motivoi Mikkoa työssään: ”Hirsirakennukset tarjoavat terveellisiä ja pitkäikäisiä asuinympäristöjä. Koen, että puurakentamista edistämällä olen yrittänyt osaltani huolehtia maapallosta jolla elämme. ”
Teknologian ja puurakentamisen yhdistäminen
Mikko on seurannut puurakentamisen kehitystä lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. 2000-luvun alussa hirsirakennukset olivat usein perinteisiä. Kohteissa oli ristinurkat ja koristeellisia kaiteita. Painumattoman hirren tulo mahdollisti monimutkaisempia rakenteita, suurempia lasipintoja ja pilari-palkkiratkaisuja. Tällaiset muutokset sekä erilaisten työstöjen määrän kasvu ovat lisänneet suunnitteluohjelmistojen vaatimuksia.
Materiaalin ja ulkoasun lisäksi myös hirstalojen tuotanto on kehittynyt. Esivalmistettujen puurakenteiden käyttö on kasvanut huomattavasti. Nykyisin rakennukset muistuttavat rakennussarjoja, joissa osia ei enää juurikaan työstetä työmaalla. Suunnittelijan vastuu on suuri, sillä tietokoneella näkyvä malli on se, mikä toimitetaan työmaalle. Tämä vähentää hukkaa ja työmaalla käytettävää aikaa, mutta lisää suunnitteluun tarvittavaa aikaa. Ohjelmistokehityksellä tätä voidaan kuitenkin tehostaa.
Rakentamiseen liityvän ohjelmistokehityksen tulevaisuus
Viime vuosina BIMin parissa merkittävää edistystä on tapahtunut erityisesti määrälaskennan automatisoinnissa. Mikko uskoo, että seuraavat kehitysaskeleet liittyvät tarjous- ja kustannuslaskennan automatisointiin.
Rakentamista koskevat lait ja asetukset kiristyvät, ja tarkemmat suunnitelmat ovat pian vaatimus rakennuslupien saamiselle. Mikon mukaan puutaloteollisuus on jo pitkään tehnyt täsmällisiä 3D-malleja: ”Ainoastaan malleihin syötettävän tiedon määrä tulee kasvamaan.”
Toisaalta Mikko arvioi, että myös ilmastoselvitykset ja materiaaliluettelot nousevat jatkossa tärkeään rooliin: ”Jotta nämä saadaan tehokkaasti ja tarkasti tuotettua, edellyttää se myös tarkkaa mallintamista oikeilla materiaaleilla. Mallin integrointi järjestelmiin, jotka tuottavat nämä vaaditut dokumentit, on varmasti yksi osa-alue joka tulee lähitulevaisuudessa kehittymään.”
Yhteistyön ja avoimen ajattelun mahdollisuudet
Mikko odottaa innolla yhteistyötä ohjelmistokehittäjien kanssa, jotka tuovat uusia näkökulmia alalle: ”Toiminto josta itse on haaveillut vuosikaudet ja pitänyt sitä aivan mahdottomana, saattaakin olla heille päivän työ ja uusi painike ilmestyy tuttuun suunnitteluohjelmaan. Pitää vain osata ajatella avoimesti ja tuoda kaikki villitkin ajatukset esiin. Ja rohkaisenkin muita suunnittelijoita tekemään samoin ja olemaan meihin yhteydessä. ”
Toivotamme Mikon lämpimästi tervetulleeksi Timehouseen. Odotamme innolla tulevia, yhteisiä projekteja!